For å sprite opp tilværelsen vår som hobbykokk og hobbymatkritiker fant vi i fjor ut at vi skulle innføre temauker på kjøkkenet vårt. Jeg kastet meg over kokebøker, matblader og det som ellers var tilgjengelig av inspirasjon for å finne ny og eksotisk mat. Temaukene ble en suksess. Vi spiste spennende og variert, og jeg lærte utrolig mye nytt om mat. Denne helgen har jeg ryddet ut av fryser og kjøkkenskap. Det viste seg at jeg har mye øl liggende siden forrige «øl-uke», og i tillegg til dette fant jeg kvernet elgkjøtt i fryseren. Øl og elg! Kan man få noe bedre enn dette? 2014 var også et fantastisk sopp-år hvor jeg med hjelp fra bestemor plukket store mengder steinsopp. Ingen tvil om at høstens steinsopp også måtte med i søndagsgryten vår.
Vi har bestemt oss for å gjennomføre en ny øl-uke denne uken. Jeg håper du vil ta en titt på oppskriftene som dukker opp her i løpet av uken og lar deg inspirere av dem. Det er mye god mat som blir enda bedre med litt øl. Kanskje har du allerede noen favorittoppskrifter? Da vil jeg gjerne høre om dem 🙂
Elggryte med øl:
Antall personer: 4-6
Tid: 2-3 timer
Tips: Denne retten kan lages vegetarisk. Dropp kjøttet og ha i mer grønnsaker og sopp.
– 400 gram elgkjøtt
– 300 gram sopp
– 300 gram sellerirot
– 2-3 dl mørkt øl
– 2 løk
– 2 fedd hvitløk
– 2 gulerøtter
– 1 boks hakkede tomater
– 1 terning av grønnsaksbuljong
– en skvett fløte
– tørket timian
– frisk rosmarin
– salt og pepper
I denne retten er det en del ingredienser, så det første jeg anbefaler deg å gjøre først er å skrelle og skjære grønnsakene i terninger. Dersom du bruker tørket sopp av noe slag kan du la dette stå i kokende varmt vann, da blir soppen myk (og du får en utrolig god kraft fra dem som du kan bruke i gryten). Få en oversikt over alle ingrediensene som skal brukes slik at matlagingen går mye enklere for seg.
Sprinkle litt olivenolje i en gryte, og tilsett løk, hvitløk og sopp. Her brukte jeg en fin blanding av sjampinjong og tørket skogssopp (ny-de-lig). Stek på middels varme til innholdet i gryten er mykt. Så kan du tilsette øl. Og ja, du har lov til å ta en slurk eller to.
Når ølet nesten er kokt inn i soppblandingen skal du tilsette soppkraft, grønnsaksbuljongterningen og ca. 7-8 dl vann. Har du en del soppkraft kan du ha i mindre vann, og motsatt. Hvor mye væske du ønsker å bruke er opp til deg. Ha deretter i tørket timian, sellerirot, gulrøtter, hakkede tomater og litt salt. La det koke under lokk i 1-2 timer. Tilsett en skvett med kremfløte og rør dette inn. Så kan du sette ned varmen.
Stek elgkjøttet i godt smør i noen minutter, og krydre med salt og nykvernet pepper. Elgkjøttet skal legges i gryten rett før grønnsakene er ferdigkokt. Ha i fersk rosmarin helt til slutt.
Når maten skal serveres kan du enten dandere den pent, eller øse den over i dype tallerkener. Det smaker liker godt uansett! Denne gangen spiste vi potetmos som tilbehør til gryten, men er du en av dem som ikke spiser poteter så er blomkålmos et ypperlig tilbehør.
17
Det ser veldig bra ut 😉 Jeg er sulten.
Vi kan lage denne når jeg kommer til Trondheim 😉
Superdeilig elggryte med både god og rund smak mørkt øl 🙂 Me like 😀
Absolutt 😀 En flott oppskrift dette! 🙂
Dette må jeg prøve. Hørtes og så utrolig godt ut! Flott jobb som vanlig Basilico 🙂
Tusen takk for flotte ord 😀 Det varmer! Jeg håper gryten vil falle i smak 🙂
En god elggryte er det beste jeg vet.
En god elggryte er en klar favoritt hos meg også 😀