Denne oppskriften publiserte jeg på bloggen min for 2 år siden og den er fortsatt en av mine favoritter. Bare se på disse eplene, ser de ikke skumle ut?
Grunnen til at jeg publiserer denne oppskriften på nytt er i forbindelse med en artikkel av meg i BoligDrøm nr. 8/2017. Jeg ble intervjuet om mitt forhold til mat og fikk dele 3 oppskrifter som du kan finne i den nyeste utgaven av bladet. Giftige epler er en av oppskriftene du kan finne der, men jeg har lyst til å dele den på bloggen en gang til slik at flere får denne fine oppskriften med seg.
Giftige epler:
Antall: 6 stk
Tid: 40 minutter + 1 time
Tips: Varm karamellmasse bør man alltid være forsiktig med, og ikke ha for høy temperatur ved koking. Jeg ligger f.eks alltid rett under middels varme på temperatur og venter ca. 40 minutter før karamellen er klar til å brukes. Bruker du sukkertermometer kan du koke karamellen til den er nådd mellom 130 og 150 grader. Om du ikke har termometer kan du bruke karamelltesten: ha et glass med iskaldt vann stående ved kokeplatene, underveis i prosessen skal du bruke en og en t-skje med karamell og dyppe dette ned i glasset. Prøv å forme en kule av karamellen som er på skjeen, får du det til og kulen holder seg, er karamellen ferdig.
– 6 pinner/ispinner
– 6 epler
– 5 dl sukker
– 2,5 dl glukosesirup
– 2 dl vann
– 1 ts svart matfarge (jeg bruker Cacas sin)
Sett frem et brett med bakepapir på og smør litt nøytral matolje på bakepapiret. Vask eplene godt og tørk dem med et rent kjøkkenhåndkle.
Ha sukker, glukosesirup, vann og matfarge i en tykkbunnet kjele. Sett platen på middels varme og rør til sukkeret er oppløst.
Kok opp sukkeret og la det småkoke i ca. 35-40 minutter. Jeg brukte rett under middels varme for å ha kontroll på karamellmassen. Fjern stilken på eplene og erstatt dem med pinner. Sørg for at eplene sitter godt på pinnene.
Når karamellen er ferdig skal du ta kjelen av den varme platen. Så fort boblene i karamellen har lagt seg skal du dyppe ett og ett eple ned i karamellen. Roter eplene forsiktig i kjelen for å unngå bobler i karamellen når den stivner. Sett eplene på brettet med bakepapir og la dem «hvile» på et kaldt sted i ca. en time. Eplene kan etter dette oppbevares i kjøleskapet.
15
Legg igjen en kommentar