Jeg husker at jeg som liten alltid ønsket meg slike epler. Ok, kanskje ikke akkurat onde epler, men epler med karamell – det var drømmen. Gleden var derfor stor da jeg og min kjære fant karamelliserte epler på et julemarked i Aalborg i fjor. Det var iskaldt ute, men likevel stod vi i kø for disse eplene. Vi spiste dem ute i kulden til og med, så gode var de. Allerede i sommer bestemte jeg meg for at jeg måtte lage karamelliserte epler til Halloween, bare at da skulle de være skremmende, onde og se giftige ut. Og jeg må si meg fornøyd med resultatet. Eplene ser kanskje ikke særlig innbydende ut, men jeg kan endelig si: skal det være et giftig eple? Det er ikke ofte man kan si slikt altså, men nå er det Halloween og da er det lov. Det som heldigvis ikke er lov er å forgifte folk, derfor brukte jeg karamell og farget den svart. Jeg vil tross alt at mine venner skal spise det jeg lager til Halloweenfesten neste år også, uten dem blir det ingen fest! 🙂
Varm karamellmasse bør man alltid være forsiktig med, og ikke ha for høy temperatur ved koking. Jeg ligger f.eks alltid rett under middels varme på temperatur og venter ca. 40 minutter før karamellen er klar til å brukes. Bruker du sukkertermometer kan du koke karamellen til den er nådd mellom 130 og 150 grader. Om du ikke har termometer kan du bruke karamelltesten: ha et glass med iskaldt vann stående ved kokeplatene, underveis i prosessen skal du bruke en og en t-skje med karamell og dyppe dette ned i glasset. Prøv å forme en kule av karamellen som er på skjeen, får du det til og kulen holder seg, er karamellen ferdig.
Giftige epler:
Antall: 6 stk
Tid: 40 minutter + 1 time
Tips: Tilsett gjerne smak eller aroma i karamellmassen mens den koker.
– 6 pinner/ispinner
– 6 epler
– 5 dl sukker
– 2,5 dl glukosesirup
– 2 dl vann
– 1 ts svart matfarge (jeg bruker Cacas sin)
Sett frem et brett med bakepapir på og smør litt nøytral matolje på bakepapiret. Vask eplene godt og tørk dem med et rent kjøkkenhåndkle.
Ha sukker, glukosesirup, vann og matfarge i en tykkbunnet kjele. Sett platen på middels varme og rør til sukkeret er oppløst.
Kok opp sukkeret og la det småkoke i ca. 35-40 minutter. Jeg brukte rett under middels varme for å ha kontroll på karamellmassen. Fjern stilken på eplene og erstatt dem med pinner. Sørg for at eplene sitter godt på pinnene.
Når karamellen er ferdig skal du ta kjelen av den varme platen. Så fort boblene i karamellen har lagt seg skal du dyppe ett og ett eple ned i karamellen. Roter eplene forsiktig i kjelen for å unngå bobler i karamellen når den stivner. Sett eplene på brettet med bakepapir og la dem «hvile» på et kaldt sted i ca. en time. Eplene kan etter dette oppbevares i kjøleskapet.
1
Legg igjen en kommentar