Det er lite som slår duften av søt basilikum på en varm sommerdag. De dagene solen skinner like sterkt som nå får jeg fryktelig lyst på friske tomater og basilikum (gjerne i følge med fersk pasta). Det er flere år siden jeg laget gnocchi for første gang, og som med mye annet av mat så var det kjærlighet ved første blikk. Disse små potetputene er ikke vanskelige å lage, men det har seg slik at man bør ha en god porsjon tålmodighet – det å trøkke varme poteter gjennom en sikt(!) er ikke alltid det beste tidsfordrivet. Uansett, du får en sabla god middag, og det er strevet verdt 🙂
Gnocchi med østerssopp, bacon og tomater:
Antall personer: 4
Tid: ca. 45 minutter
Tips: Du kan velge tilbehør helt selv, men jeg foretrekker gnocchi med en god tomatsaus 🙂
Tomatsaus og tilbehør:
– 1 stor sjalottløk
– 7 dl passata/tomatsaus
– 1-2 ts sukker
– 2-3 dl vann
– 2 ss tørket basilikum (kan sløyfes)
– 10 drag pepper
– 2 ts salt
– 300 gram cherrytomater
– 300 gram østerssopp
– 150 gram økologisk bacon
– velduftende frisk basilikum
Finhakk sjalottløk og ha den over i en gryte. Stek løken i olje til den er blank og tilsett passata og sukker. Kok opp sausen og la den småkoke på middels varme. Tilsett vann, basilikum, pepper og salt. Kok sausen i 30 minutter eller mer.
Del cherrytomatene i fire og legg dem til side. Mens tomatsausen koker skal du steke østerssoppene i litt smør. Deretter skal du skjære bacon i små skiver eller terninger, du kan steke baconet sammen med soppen dersom du ønsker det. Jeg stekte sopp og bacon hver for seg fordi at en her i huset er vegetarianer, men dette er ellers ikke nødvendig å gjøre.
Når gnocchien er ferdig skal du røre det sammen med saus, bacon, sopp og urter. Strø gjerne revet ost over helt til slutt.
Gnocchi:
– 1 kg poteter (melne)
– 2 eggeplommer
– 250 gram hvetemel
– 1 ts salt
Kok potetene med skallet på til de er møre. Når potetene er ferdigkokte skal de skrelles og presses gjennom en sikt (unngå å brenne deg på fingrene). Strø hvetemel på bakepapir og legg «potetmosen» over.
Rør eggeplommene sammen med potetmosen mens du tilsetter litt og litt hvetemel. Potetdeigen skal eltes noen ganger slik at den henger sammen, den skal ikke være klissete.
Del deigen opp i flere lange biter. Tykkelsen skal være omtrent som tommelen din. Deretter skal du dele deigen i biter av passende størrelsen. Klem potetputene til en slags ball med fingrene. Etter dette skal du presse dem litt ned med en gaffel.
Legg potetputene på et underlag strødd med litt hvetemel.
Kok opp vann i en gryte. Kok et par håndfuller om gangen. Når potetetputene stiger til overflaten er de ferdige, dette tar kun noen få minutter.
0
Legg igjen en kommentar