Har du sett noe så fristende som dette før? Jeg lengter ofte etter saftige kjøttboller av lam i fyldig tomatsaus og denne helgen ble lengselen en realitet da jeg tok frem kvernet kjøtt av villam fra fryseren. Hva lager man med kjøttdeig av lam egentlig? Burgere var det første jeg tenkte på (og ja, burgere av lam er nydelig), men nei, jeg gikk for kjøttboller denne gangen. Saftige kjøttboller med kraftig og god smak. Denne retten er dels italiensk og dels inspirert av middelhavsområdet generelt. Lammekjøtt har i seg selv en særegen smak, men med spisskummin og sukker blir det litt mer eksotisk. Det er rett og slett vanskelig å forklare smaken, men du vil lengte tilbake til varme ferier ved middelhavet, det er helt sikkert.
Kjøttet er heløkologisk, kommer fra min favorittleverandør Fritt og vilt, og er i tråd med mine etiske prinsipper når det gjelder mat. Ta gjerne en titt på nettsiden deres dersom du er fra sørlandet og interessert i økologisk kjøtt. Vil legge til at jeg ikke på noen måte er sponset, jeg er bare en veldig fornøyd kunde 🙂
Gratinerte kjøttboller av lam i fyldig tomatsaus:
Antall personer: 4
Tid: 1 time
Tips: Kjøttbollene kan spises med pasta, ris, bulgur eller quinoa.
– 1,5 dl bulgur
– 2 dl vann
– 1 kg lammekjøttdeig
– 2 egg
– 2 ts sukker
– 2-3 ss malt spisskummin
– 2-3 ss balsamicoeddik
– 1 ss olivenolje
– en håndfull revet oregano
– salt
– pepper
– 1 ss olivenolje
– 5 hvitløksfedd
– 1 liter passata (tomatsaus fra boks/eller hakkede tomater)
– 2 ts sukker
– 2 ts salt
– oregano (fersk og tørket passer fint her)
– 200 gram revet mozzarella
– 50 gram revet pecorino/parmesan
Ha bulguren i en bolle med kokende varmt vann. Dekk bollen til med plastfolie og la dette stå i 15 minutter. Nå kan du forvarme ovnen på 220 grader.
Når bulguren er «ferdigkokt» skal du tilsette kjøttdeig, egg, sukker, spisskummin, balsamicoeddik, salt og pepper. Rør godt i bollen til kjøttet får en fast konsistens.
Skyll hendene i kaldt vann før du lager kjøttbollene. Du kan bruke to skjeer til å rulle dem med, men jeg foretrekker bare å rulle dem mellom hendene. Ha 1 ts olivenolje i en stekepanne og stek kjøttbollene i puljer i ca. 7 minutter. Når kjøttbollene er ferdige skal du ha dem over i en ildfast form.
For å lage sausen må du finhakke hvitløksfeddene og steke dem i en panne med litt olivenolje. Stek i 1 minutt på middels varme og tilsett passata/tomater, sukker, salt og oregano. Sausen kan moses med en stavmikser dersom du ikke ønsker hvitløksbiter i sausen. Tomatsausen skal kokes i ca. 15 minutter.
Hell tomatsausen over kjøttbollene, strø over revet ost og bak i ovnen til osten er smeltet. Serveres med tilbehør av eget ønske: salat, ris, pasta, quinoa. Det er helt opp til deg hva du vil servere, men jeg garanterer at måltid blir en suksess uansett. Dette er en rett som de aller fleste vil like 😀
2
Noe av det beste jeg har smakt av kjøttboller 😀
Så bra! Og jeg er helt enig! Det smakte fantastisk, er veldig glad vi har mer lammekjøtt i fryseren 😀
Det så skikkelig godt ut. Flotte bilder. Hva slags tomatsaus bruker du?
Hei! Takk for det 😀
Jeg bruker noe som heter «passata» – det er en tomatsaus man får tak i på Rema1000. Jeg liker denne fordi den kun består av knuste tomater, og så er konsistensen veldig god.
Alternativt kan man finne passata på glass hos Meny, men jeg synes faktisk at den man får på Rema1000 er best på smak 🙂
Dersom du ikke finner passata noe sted så kan du bruke vanlige knuste tomater på boks. Foretrekker Mutti eller den som er økologisk da de smaker best 🙂