Jeg har lenge hatt lyst til å lage gyros med lam, men siden jeg kun hadde kylling tilgjengelig i kjøleskapet ble det en god souvlaki istedet. Jeg har vært i både Hellas og Kypros flere ganger, og der nyter jeg matkulturen så mye jeg kan. Maten man får på restauranter der nede er ikke alltid av topp kvalitet, men hjemmelaget gresk mat er alltid fantastisk. Denne retten består av flere elementer, og som med mye annet kan souvlaki være litt kronglete å lage første gangen – men det blir enklere for hver gang du lager det. Souvlaki kan serveres på forskjellige måter, med forskjellige typer kjøtt (svinekjøtt er vel det vanligste). Jeg foretrekker å steke kjøttet på grillpannen før jeg pakker det inn i et varmt pitabrød sammen med grønnsaker og en god saus, du kan selvsagt steke kjøttet i en vanlig grill eller i en stekepanne som tåler å stå i ovnen.
Gresk souvlaki med kylling:
Antall personer: 4
Tid: 1 time
Tips: Hvor mange pitabrød du skal bruke avhenger av hvor mye tilbehør dere har og hvor sultne dere er.
– 600 gram økologisk kylling
– 4 ss olivenolje
– 1/2 sitron
– 2 ss oregano
– salt
– pepper
Pommes frites:
– 3-4 store poteter
– olje som tåler høy temperatur
– mye kjøkkenpapir
– 100 gram fetaost
– oregano
– salt
Tilbehør:
– 1/2 agurk
– 1 rødløk
– cherrytomater
– aioli (du kan lage selv, eller bruke kjøpt)
– 4/8 pitabrød
Marinaden bør lages aller først. Ha kyllingen i en bolle med olivenolje, sitronsaft, oregano, salt og pepper, og la det stå i ca. 30 minutter. Forvarm ovnen på 220 grader.
Deretter skal du lage pommes frites. Varm olje i en stekepannen eller gryte, jeg foretrekker å bruke så lite olje som mulig når jeg skal fritere – starter som regel med et par dl før jeg evt. fyller på mer. Skjær potetene i staver og tørk dem med kjøkkenpapir. Det er viktig at potetene er så tørre som mulig før de skal friteres.
Del potetene i fire «grupper», de skal friteres i to omganger så ha tallerkener og kjøkkenpapir tilgjengelig. I først omgang skal de stekes i 4-5 minutter før de skal tas ut og hvile på kjøkkenpapir i noen minutter. Mens en «gruppe» poteter får hvilt seg kan du steke de andre «gruppene» så du utnytter tiden godt. I andre omgang skal potetene friteres til de blir gyldne før du tar dem ut av gryten/pannen. Underveis kan du også varme opp grillpannen.
Når potetene er ferdige skal du la dem hvile seg på et tjukt lag kjøkkenpapir. Strø oregano, salt og fetaost over potene, sørg for at krydderet fordeles jevnt på potetene.
Ha kylling i grillpannen og stek kjøttet til det har tydelige «grillmerker» – sett grillpannen inn i ovnen og la det stå i ca. 20-30 minutter. Når kjøttet er ferdigstekt og har fått hvilt seg kan du dele det i biter.
Varm opp pitabrød eller lefser og ha i pommes frites, kylling, agurk, aioli og annet tilbehør du ønsker å ha med. Brett pitabrødene/lefsene som en rullekebab, ha sølvfolie rundt, spis og nyt 😀
7
NamNam! Merker jeg begynner å like gresk mat bare mer og mer 😀
It looks so amazing! I love Greek food and Gyros are one of my favorites! I like how you used chicken instead of the lamb, what a nice twist. Thank you for an amazing recipe.
-Kim
Haha! I typed Gyros but meant Souvlaki! What was I thinking? They aren’t even the same thing. Sorry. 🙂
I love your comments, Kim! They make me feel so proud of my self, haha. Thank you 😀 I also loooove gyros, will try to make it very soon. What I like about this souvlaki is the delicious fries I put in them, gotta love greek food 😉