Du fikk kanskje med deg de italienske kjøttbollene jeg lagde forrige helg? I dag hadde jeg lyst på kjøttboller igjen, og bestemte meg for å gå for det greske kjøkken denne gangen (gresk mat er fantastisk!). Fetaost og sitron er veldig godt til lam, og sammen med kanel får du en spennende kombinasjon av smaker. Jeg anbefaler at du prøver denne oppskriften med bakt hvitløk, men det er absolutt ikke nødvendig for å få et godt resultat. Kjøttbollene blir like gode med bakt hvitløk, som uten.
Her i huset ble de populære veldig fort, og jeg får stadig beskjed om å sette en glovarm, ildfast form med kjøttboller på bordet. Helt greit for meg, jeg spiser dem med like stor iver hver eneste gang – og det håper jeg du gjør også 😀
Greske kjøttboller med feta og sitron:
Antall personer: 2 personer
Tid: 45 minutter – 1 time
Tips: Ovnsbakte båtpoteter marinert i olivenolje og sitron er nydelig tilbehør til denne retten. Du kan også erstatte lam med okse dersom det passer deg bedre.
– 0,5 dl bulgur
– 1,5 dl vann
– 500 gram lammekjøttdeig
– 1 egg
– 150 gram fetaost (50 gram av fetaosten skal brukes til garnityr)
– saften av en halv sitron
– 1 bakt hvitløk (evt. 2-3 rå hvitløksfedd)
– 3 ss tørket oregano
– 1 ts malt kanel
– 1/2 ts salt
– 1 ss olivenolje
– 1 rødløk
– 5 dl passata (tomatsaus fra boks/eller hakkede tomater)
– 2 dl vann (du kan også bruke litt kraft eller buljong)
– 1 ts salt
– 2 ts nykvernet pepper
– 2-3 ts malt kanel
– 1 ts cayennepepper
– 1 ts sukker
– 3 laurbærblader
– 2 ts sitronsaft
– 2 dl vann
– tørket eller fersk oregano
Forvarm ovnen på 220 grader. Kok opp 1,5 dl vann og ha dette over i en bolle sammen med bulgur. Dekk til bollen og la den stå ca. 10 minutter. Vannet som blir til overs kan du helle ut igjen.
Så skal du ha i kjøttdeig, egg, 100 gram fetaost, sitronsaft, hvitløk, oregano, kanel og salt i bollen med bulgur. Bland alt sammen godt før du gjør klar kjøttbollene. Jeg foretrekker å bruke hendene når jeg skal rulle dem.
Ha olivenolje i en gryte. Når gryten er varm skal du steke kjøttbollene i 5-7 minutter. Stek i flere omganger dersom du ikke har plass til alle på en gang. Kjøttbollene som er ferdigstekt skal over i en ildfast form.
Nå kan du starte på sausen. Finhakk rødløken og stek den i oljen som du stekte kjøttbollene i. Når løken er blank skal du ha i 2 dl vann. Kok opp og tilsett resten av ingrediensene. La sausen koke i 20 minutter (det kommer til å lukte så godt!). Fisk opp laurbærbladene når sausen er ferdig.
Øs sausen over kjøttbollene, strø over fetaost og sett den ildfaste formen i ovnen. Formen skal stå i 15 minutter.
Serverer kjøttbollene sammen med ris, bulgur eller enda bedre: ovnsstekte poteter! Jeg liker å strø litt oregano og rødløk over potetene når jeg spiser gresk mat. Salat er også godt tilbehør her.
1
Herlige greske kjøttboller 😀 Smakte til de grader godt 😀
Dette smakte! Lam er veldig godt 😀
åhh, slutt opp med all den gode maten jeg ikke har råd til, neida. Det drypper fra munnviken :DDDD
Hahaha, Hildeeee! Vi må finne en løsning på det problemet snart, synes vi må få laget mat sammen. Da skal du få mye god mat 🙂