Tomatsaus er en av de 5 modersausene i det klassiske franske kjøkken, og i tillegg til at den er populær i det italienske og greske kjøkken så har den også slått rot her i Norge. Tomatsauser finnes ganske enkelt overalt og da vil du naturlig nok også finne en million oppskrifter på tomatsaus der ute. Hvilken du ønsker å bruke er opp til deg selv (eller så kan du lage din egen vri på sausen;)).
Når det gjelder tomatsaus så finnes det ingen rett eller gal måte å gjøre det på. Den er så tilpasningsdyktig at du kan gjøre omtrent hva du vil med den, det eneste du ikke må finne på å gjøre er å la løken brenne seg. Er løken brent vil også resten av maten bli infisert med den samme brente smaken. Jeg synes det er viktig å få frem dette for jeg har selv brent løken mange ganger, det er så fort gjort, men likevel kjedelig hver gang det skjer.
Noen foretrekker en langkokt, fyldig og rødvinsmarinert tomatsaus. Jeg kan si meg enig i at denne typen saus er en av de bedre, men nå er det jo sånn at vi ikke alltid har tid til å vente 3 timer på en tomatsaus, og da er det helt greit å ta den kjappe versjonen. Oppskriften under her er strippet for alt dill-dall, den er skrevet slik at du kan tilsette akkurat det du vil. Bildet illustrerer kun hvordan du kan legge til smak i sausen din, og det meste er lov! 🙂
Her har du noen tips til hva som passer godt i en tomatsaus: tørkede urter (oregano, timian, basilikum), friske urter, ost: parmesan, mozzarella, Jarlsberg, fetaost ++, ketchup (som smaksforsterker), urtesalt, tørket og frisk chili, hvitløk, gulrøtter, appelsinjuice, rødvin, hvitvin..
- - 1-2 gule løk
- - 2 ss olivenolje
- - 800 gram hakkede tomater (tilsvarer 2 bokser)
- - 1 liter vann/grønnsakskraft/kyllingkraft
- - ønsket mengde salt og pepper (men start i det små og smak deg frem)
- Finhakk løk.
- Ha olivenoljen i en kjele og tilsett de finhakkede løkbitene, deretter steker du løken på middels varme til den er blank.
- Tilsett tomater og vann, kraft eller buljong.
- Kok opp sausen og la den småkoke i ca. 15-20 minutter, du kan selvfølgelig også ta den av platen etter 10 eller 30 minutter alt etter hvor god tid du har.
- Smak til suppen med salt, pepper, tørkede urter, ketchup o.l
- Kjør til slutt sausen glatt med en stavmikser eller behold den som den er.
- Denne sausen kan brukes til pasta, i lasagne, moussaka - eller andre retter hvor du ønsker å bruke tomatsaus.
0
Legg igjen en kommentar