Del en rosa lunsj med de du er glad i – årets rosa sløyfe-aksjon heter #rosalunsj og hovedbudskapet går ut på at man skal nyte den tiden man har med sine nærmeste. I samarbeid med Kreftforeningen og Brystkreftforeningen har jeg laget en oppskrift for å inspirere dere til å delta i årets aksjon. Jeg er glad i å samle venner og familie rundt matbordet, og selv om jeg ikke kjenner noen som har kreft så vet jeg at det å miste noen ikke alltid er så langt unna som man skulle tro. Så. Lag en god lunsj til deg selv og dine nærmeste. Sykdom og brystkreft kan ramme både kvinner og menn, derfor er det viktig å ta vare på alle sammen.
Les mer om årets Rosa sløyfe-aksjon her, og ta en titt på dette oppskriftsheftet for å hente inspirasjon til din egen rosa lunsj 🙂
Jordskokksuppe er en klassiker de fleste kan like. Jordskokk har en jordaktig eller nøtteaktig smak, og dette er en smak som egner seg til en skikkelig godt høstlunsj. I denne suppen har jeg valgt å tilsette bacon og bringerbærvinaigrette. Det sprøstekte baconet gir suppen en knasende struktur, samtidig som at bringebærne tilfører sødme. Du vet hvordan en spiseskje med tyttebærsyltetøy gjør underverker for en fet brunsaus? Konseptet her går ut på det samme. Bringebærvinaigretten gir suppen et friskt løft.
Inviter venner og familie på denne deilige lunsjsuppen. Jordskokk er å finne i flere av de store butikkjedene, og er du ikke kjent med denne råvaren fra før er dette en ypperlig anledning til å bli det. Den er mild i smaken og lett å like. Du kan pynte suppen med spiselige blomster, men dette er ikke nødvendig. Får du tak i rosa kornblomster så anbefaler jeg at du tar det med, de passer seg ypperlig til denne rosa lunsjen.
Jordskokksuppe med bringebær og sprøstekt bacon:
Antall personer: 4
Tid: 30-40 minutter
– 700 gram jordskokker
– 4 poteter
– 2 sjalottløk
– 2 hvitløksfedd
– 2 ss smør
– 1-2 dl hvitvin
– 1 liter grønnsaksbuljong (jeg brukte 50% vann og 50% mandeldrikk fra Alpro)
– 1 dl fløte
– 1-2 ts salt
– 1 pakke økologisk bacon
– 10 bringebær
– 1 ss balsamicoeddik
– 1/2 dl olivenolje
– evt. spiselige blomster til pynt (kan sløyfes)
Forvarm ovnen på 220 grader.
Skrell jordskokkene og potetene, deretter skjærer du løk og hvitløk i passende biter. Smelt smør i en gryte og tilsett løkblandingen. Stek løken til den er blank før du tilsetter resten av grønnsakene.
Tilsett hvitvin etter 5 minutter og skru opp varmen på kokeplaten. Når suppen har fått koke et par minutter tilsetter du grønnsaksbuljong og fløte. La suppen koke i 20 minutter eller til jordskokkene er blitt møre.
Underveis kan du lage bacon og bringebær vinaigrette. Del baconskivene i to og legg dem ett og ett på et bakepapir. Stek baconbitene i ovnen til de er sprøstekt, dette tar 10-15 minutter. For å lage bringebærvinaigretten rører du sammen bringebær, balsamico og olivenolje. Kjør blandingen med en stavmikser til bærne er knust.
Når suppen har kokt i 20 minutter skal du kjøre den med en stavmikser. Smak til med salt og evt. pepper. Server suppen med grovt brød, bacon og bringebærvinaigrette.
God lunsj! 🙂
0
Shanna, I love this idea of partnering for a good cause and I love this recipe. I love Jerusalem artichoke. What a daring combination with the raspberries. Psst. I see your reflection in the spoon!
Thank you 😀 This is a very important cause and I’m glad I could contribute with a recipe. I bought the pink flowers at a marked and decided I needed raspberries to go with the soup.
Haha, that reflection irritated me a lot, but then I just had to ignore it 😛