Gresskar er en allsidig og nydelig høstgrønnsak. Eller er det en grønnsak egentlig? Jeg er ikke helt sikker. Det smaker ihvertfall godt, både i supper og i kaker. Jeg bruker det egentlig mest som ingrediens i mat for kakegreier er jeg ikke så flink til. Det er lite som slår gresskarsuppe en kald høstkveld, og det er en spennende suppe du kan servere dine gjester dersom du får besøk på Halloween eller når du bare har lyst på gresskarsuppe.
Gresskarlykter er vakre å se på, men for min del så vil jeg helst bare spise gresskaret. Lager du en gresskarlykt så kan du bruke restene i denne suppen.
Det eneste som er kjedelig med gresskar er å kutte det opp. Det er litt jobb, men jeg er av og til litt lat, så det er sikkert bare meg. Kjøp et gresskar som ikke er så stort, og bruk en skarp kniv – det gjør jobben mye lettere.
Kremet gresskarsuppe:
Antall personer: 4
Tid: 40 minutter
Tips: Ønsker du en litt kraftigere smak på suppen så kan du et par fersk chili, ta med frø om du ønsker at suppen skal være spicy.
– 2 ss smør
– 1 gul løk
– 600 gram renset gresskar
– 2-3 poteter
– 1,2 liter grønnsakskraft
– 2 dl kremfløte
– 2 ts tørket timian
– 1 ts chilipulver
– 1-2 ts hvit pepper
– ønsket mengde salt
Start med å finhakke løk før du går løs på gresskaret. Del gresskaret i to først, så kan du skjære av skallet og deretter kutte gresskarkjøttet i biter. Det er litt jobb med å rense gresskar, men det er verdt det. Lager du gresskarlykter så er innmaten derfra veldig fin å bruke i denne suppen. Spar gjerne på gresskarkjernene, de kan du riste og bruke til andre ting senere.
Smelt smør i en kjele på middels varme. Tilsett den finhakkede løken og stek under omrøring i 4-5 minutter, kutt potetene i skiver (jeg pleier ikke å skrelle dem først). Når løken er myk skal du tilsette gresskar, poteter og litt av krydderet. Ha i grønnsakskraft, kok opp og la det koke i ca. 20 minutter. Smak til med salt underveis.
Jeg har ikke skrevet ned saltmengde fordi vi alle er forskjellige. Noen foretrekker mer salt enn andre. Start med 1 ts salt og så kan du øke mengden etterhvert om du ønsker det.
Når grønnsakene er ferdigkokt skal du kjøre suppen glatt med en stavmikser. Tilsett kremfløte og la suppen putre på lav varme i 5 minutter.
Server suppen sammen med godt brød og bittelitt tørket chili.
11
Legg igjen en kommentar