Hvorfor skal man lage sitt eget kryddersmør når man bare kan gå og kjøpe det på butikken?
Her er tre gode grunner:
1. Du har kontroll på ingrediensene.
2. Du kan trikse og mikse med kryddere og urter.
3. Det smaker fantastisk!
Trenger man noen flere (og bedre) grunner egentlig? Jeg håper ikke det 🙂 Det er kanskje ingen hemmelighet at smør er essensielt på mitt kjøkken. Smør smaker godt nok i seg selv, men det bidrar også til å løfte smaken på matretter – og enda bedre er det hvis du har komponert smakskombinasjonen i smøret selv. Jeg bruker ofte smør som krydder og saus. Har du en liten smørklump på et varmt kjøttstykke eller grønnsaker så trenger du sjeldent saus i tillegg. Det er det som er så fint med smør. Jeg har egentlig ganske mange kombinasjoner på repertoaret, men har valgt ut tre av mine favoritter.
Rødvinssmør:
– 200 gram økologisk smør
– 1 finhakket sjalottløk
– 4 ss rødvin
– 1 ts salt
Middelhavssmør:
– 150 gram økologisk smør
– 4-5 ss tørket oregano
– 2 ss sitronsaft
– 1 ts revet sitronskall
– 1 revet hvitløksfedd
Grillsmør av honning og røkt paprika:
– 150 gram økologisk smør
– 1-2 ss honning
– 2 ss røkt paprika
– 1 ts chili
– 1 ts salt
Du må først sørge for at smøret er romtemperert. Da blir det lettere å røre inn ingrediensene. Ha romtemperert smør i en bolle og tilsett revet løk/hvitløk/krydder. Rør inn krydderet med en slikkepott, og sørg for at det er godt blandet. Når smøret er ferdig skal du ha det over på et lag med plastfolie. Bruk plastfolien til å rulle pølser av smøret før du pakker det godt inn og «forsegler» tuppene. La det stå i kjøleskapet i et par timer før du tar det i bruk.
Smøret holder 2-3 uker i kjøleskapet og 3 måneder i fryseren. Det kan selvsagt spises etter dette, du får bare sjekke kvaliteten av og til 🙂
Det øverste bildet er grillsmør og de to nederste er rødvinssmør 🙂
2
Wow! The barbeque butter sounds so good! I would love to have that on some chicken. Thanks for the great recipes.