Kylling sammen med sitrusfrukter og honning er en uslåelig kombinasjon. Lengter du etter lyse sommernetter eller lange dager i solen så er dette en rett som vil føre deg rett til juli måned. Det er litt rart at mange av oss forbinder sitrusfrukter med sommer, når det egentlig er om vinteren at de er på sitt aller beste. Jeg skal innrømme at jeg selv har gjort den feilen å ignorere sitrusfrukt i vintermånedene, men, fra nå av så har jeg ikke tenkt til å gjøre den feilen mer.
Her om dagen holdt jeg på å gå forbi en haug blodappelsiner i butikken. Jeg stoppet i tide og plukket med meg et par nett. Jeg har faktisk alltid vært begeistret for blodappelsiner. I tillegg til vitamin c, fiber og folat, inneholder de også antocyaniner som bidrar positivt til vår helse. Så, da satt jeg der da, med en haug blodappelsiner på kjøkkenbenken. Hva skulle jeg gjøre med disse? Heldigvis for meg og min samboer (og dere) er jeg alltid på leting etter inspirasjon. Jeg var så heldig at jeg fant denne gode oppskriften hos Goboroot, gjorde noen få justeringer av oppskriften og resultatet ble veldig bra.
Honning og appelsin-marinade til kyllingretter er en gjenganger hos oss, men det hadde aldri slått meg at jeg også kunne bruke blodappelsiner sammen med mat. Vel, da vet vi det nå iallefall!
Ovnsbakt kylling med blodappelsiner til 4 personer:
– 4 økologiske kyllinglår
– 1-2 blodappelsiner (du kan gjerne bruke vanlige appelsiner istedet)
– 2-3 hvitløksfedd
– 1/2 ts salt
– 3 ss olivenolje
– 3 ss soyasaus
– 2-3 dl appelsinjuice
– 1 dl hvitvin (kan sløyfes)
– timian
– 1 ss honning
– 1 ss olivenolje
Knus hvitløk sammen med salt til det blir en slags hvitløkspaste. Blandingen skal mikses sammen med soyasaus, appelsinjuice, hvitvin og timian. Legg kyllinglårene i en ildfast form/langpanne med bakepapir. Fyll på med appelsinskiver og strø over tørket timian. Hell marinaden over kyllingen, sørg for at alt blir dekket av væsken. Så er den klar til å settes i ovnen.
Kyllingen skal steke på ca. 160 grader i 45-50 minutter. Grunnen til at varmen skal være lav er at da har du bedre kontroll over det som foregår i ovnen. Jeg har brent kylling litt for mange ganger, og vet hvor frustrerende det kan være. Her skal man ta seg god tid. Etter 30 minutter i ovnen kan du ta kyllingen ut for å pensle den med honning. Jeg foretrekker å tilsette honningen mot slutten av steketiden da honning har en tendens til å brenne seg ganske raskt. La kyllingen stå i ovnen i 15-20 minutter til før du tar den ut og lar den hvile.
Væsken som ligger igjen i den ildfaste formen bruker du som saus.
Blomkålpuré:
– 1-2 blomkål
– 2-3 dl vann
– 1 dl fløte
– smør
– hvit pepper
– salt
Skjær blomkålen i passende biter. Legg blomkålbitene i en gryte og tilsett nok vann til at det dekker grønnsakene. Jeg pleier å ha litt økologisk grønnsaksbuljong i vannet, men vanlig vann er mer enn godt nok.
Kok blomkålbitene til de er møre før du heller ut mesteparten av vannet. La det bli litt vann igjen i gryten dersom du ønsker å lage en puré og ikke mos. Tilsett fløte, smør, salt og hvit pepper. Knus alt med en stavmikser til du får en silkemyk konsistens. Anrett pureén på tallerknene før du legger på saftig kylling, appelsinskiver og saus.
0
Helt fortryllende god middag 😀
Takk 😉
Kos deg på fredagen! Flott oppskrift du deler.
Takk for hyggelige ord 🙂 Det er en veldig god oppskrift, og nå som blodappelsinene er i sesong er det gøy å bruke dem i matlagingen.
En fin fredag til deg og 🙂
Dette ser fristende ut! Kan man erstatte hvitvinen med cider, øl o.l?
Hei! Så bra 🙂
Jeg vil tro at cider kan være en fin erstatning, men er litt usikker på om øl passer sammen med sitrusfrukter. Kanskje jeg må teste det ut med øl en gang? 🙂
utrolig fine bilder! maten ser fantastisk god ut, liker veldig godt at du forklarer fremgangsmåten enkelt, da er det ikke vanskelig for oss andre å følge med! du har en helt herlig blogg, gleder meg til flere oppdager den 😉
Takk for fine ord 🙂 Er glad for at du synes det er lett å følge med, det er akkurat det jeg ønsker å oppnå. Da vet jeg hvilken retning jeg skal fortsette å gå i. 🙂
oh, shiiit, det ser lekkert ut. Fine bilder!
Tusen takk, Hilde 🙂 Øvelse gjør mester sies det 😛