Jeg skal straks gå i gang med en italiensk temauke her på Basilico, og da passet det veldig bra at Thomas fra Kokebloggen dro i gang månedens oppskriftsutfordring hvor temaet er Italia. Thomas har skrevet et informativt og godt innlegg om italiensk mat, er dette noe du interesserer deg for så anbefaler jeg at du leser innlegget hans.
Ta en titt på 3 av mine favorittbidrag denne måneden:
– Vinterens minestronesuppe fra Et kjøkken i Istanbul
– Pizza Napolitana fra Godt og sunt
– Risotto med pancetta, erter og spinat fra Mat på bordet
Det italienske kjøkken er et av de beste jeg vet om. Hvorfor? Lurer du kanskje på? Fordi det er så enkelt! Gode og rene råvarer danner grunnlaget for denne fantastiske matkulturen. Du trenger ikke mange ingredienser om du er så heldig at du har noen få råvarer som er gode. Det enkle er ofte det beste når det gjelder italiensk mat, og det er derfor jeg liker det så godt.
Dagens oppskrift har jeg laget en versjon av tidligere, men denne gangen har jeg brukt soltørkede tomater og basilikum i selve sausen – og det gjorde virkelig susen. Denne retten er vegetarvennlig, og dropper du kremfløte og ost så blir den vegansk. Uansett hvordan du velger å lage denne så er jeg sikker på at den blir god, hemmeligheten her er å la sausen koke en stund slik at den får en fyldig smak av tomater og urter.
Buon appetito! 😉
Penne alla vodka med soltørkede tomater og basilikum:
Antall personer: 4-6
Tid: 1 time
Tips: Dropper du kremfløte og ost blir retten vegansk, du kan helt fint erstatte disse råvarene med vegansk fløte og ost.
– 3 ss olivenolje
– 1 gul løk
– 4 hvitløksfedd
– 8 soltørkede tomater
– 2-3 ts tørket oregano
– 1-2 ts tørkede chiliflak (dropp gjerne dette om du ikke er glad i chili)
– 2,5 dl vodka
– 3 bokser hakkede tomater
– 5-6 dl vann
– 1-2 dl kremfløte
– frisk basilikum
– penne pasta til 4 personer
Garnityr:
– cherrytomater
– nykvernet eller knust pepper
– revet parmesan
– chiliolje
– friske urter
Varm olivenolje i en traktørpanne på middels varme – har du ikke en traktørpanne så kan du bruke en vanlig gryte, helst en som er ganske stor (dette blir tidenes pastafest). Skjær løk, hvitløk og soltørkede tomater i skiver. Ha all løken over i traktørpanna og la det surre i noen minutter til løken begynner å svette. Deretter tilsetter du de soltørkede tomatene, oregano, chiliflak og vodka.
Når mesteparten av vodkaen har fordampet skal du tilsette hakkede tomater og vann, kok opp og la det småkoke i ca. 45 minutter. Underveis kan du koke pastaen slik at den står klar til å røres inn i sausen.
Når sausen er ferdig skal du ha i frisk basilikum og kjøre den glatt med en stavmikser eller i en blender, ha sausen tilbake i traktørpannen/gryten før du tilsetter kremfløte, salt og pepper. Rør den ferdigkokte pastaen inn i sausen før du serverer pastaen med revet parmesan, pepper, chiliolje og urter. Jeg liker også å servere søte cherrytomater ved siden av.
9
[…] bare strekker til. En annen oppskrift jeg er nysgjerrig på er Røddig sin oppskrift på «Penne alla vodka med soltørkede tomater og basilikum» Det var grådig mye hvitløk i den (i tillegg til flere andre høy FODMAP-matvarer), men jeg ble […]