Rotgrønnsaker er nå i sesong, og det benytter vi oss mer enn gjerne av her i huset. Om høsten og vinteren prøver jeg å eksperimentere med de fleste rotgrønnsakene vi finner i butikken, og supper er en klar favoritt når det stormer som verst i januar. Selv om det kanskje ikke er kommet så tydelig frem på bloggen så er jeg glad i å følge matens sesonger, og nå som jeg er tilbake på mitt eget kjøkken blir det lettere for meg å følge opp dette.
Denne helgen har vi besøk fra Trondheim. Med stormen som herjer ute sørger vi for å spise deilig vintermat og nyter det sesongens råvarer har å tilby.
I går laget jeg en nydelig persillerotsuppe med sellerirot, bakt hvitløk og urteolje. Den falt umiddelbart i smak hos vår gjest og jeg synes derfor at den er et verdig bidrag til oppskriftene her på bloggen. Siden det var fredag så ville jeg gjøre litt ekstra ut av middagen og tilberedte bakt hvitløk og urteolje ved siden av suppen for en annerledes vri. Det er få ting som slår bakt hvitløk som smakstilsetting i supper, sauser og puréer. Det tar tid å bake hvitløken, men resultatet blir som regel veldig bra og du får utrolig mye igjen for innsatsen. Kanskje du er like glad i hvitløk som det jeg er? Da bør du prøve denne suppen med bakt hvitløk.
Persillerotsuppe til 4-6 personer:
– 400 g persillerot
– 200 g sellerirot
– 1 løk
– 1 hvitløk
– 1 potet
– 1 liter kraft/buljong
– 1 dl kremfløte
– 1/2 olivenolje
– hvit pepper
– timian/persille
Å bake hvitløken tar ekstra tid, men det er slik jeg foretrekker suppen. Forvarm ovnen på 170 grader. Del hvitløksrosen i to, sprinkle over litt olivenolje og la den bake i ovnen i ca. 50 minutter.
Urteolje lager du ved å knuse friske urter sammen med olivenolje i en blender eller med en stavmikser. Sil oljen, og bruk gjerne urterestene som garnityr.
Skrell, og skjær grønnsakene i like store biter. Løken skal finhakkes før du legger den i en varm gryte sammen med litt olivenolje, og steker løken til den er blank. Ha grønnsakene og kraft/buljong i gryten, stek i 5 minutter. Deretter har du hvitløk, kraft/buljong og evt. tørkede urter i gryten, kok opp og la suppen koke i ca. 30 minutter.
Når grønnsakene er myke skal de moses i en blender eller med en stavmikser til du har ønsket konsistens.
Til slutt kan du pynte suppen med litt friske urter og en god olivenolje. Gjester eller ei, det er alltid morsomt å gjøre litt ekstra ut av maten.
0
Det er bare å slurpe i seg!! også slikke bollen etterpå 😉
Fantastisk god suppe! Tror dette blir min nye favorittsuppe 😀
Ja, det er mer i gryta Bjarne 😉
Flott oppskrift, Basilico!