Nå er det endelig tid for skogssopp, skalldyr og viltkjøtt, og jeg kan ikke annet enn å se frem til de gode kulinariske opplevelsene som ligger der og venter på meg. Det er nemlig høst, og min favorittsesong med tanke på mat. I oktober skal jeg bli flinkere til å dra rundt i Oslo på jakt etter gode råvarer, det er det en stund siden jeg har gjort nå.
Planen min i går var egentlig å lage en rødbeterisotto, men da damen som stod i fiskedisken på Coop Mega satt frem nett etter nett med hjerteskjell var jeg ikke sen med å ombestemme meg. Det er ikke ofte at man finner hjerteskjell i butikkene, og er du så heldig at du ramler over et nett eller to, så bør du ikke la sjansen gå fra deg. God mat må man unne seg noen ganger, og jeg regner med at jeg ikke er den eneste som er g-a-l etter skjell?
Kraften du får fra disse skjellene er helt fantastisk, jeg brukte ca. 50/50 skjellkraft og grønnsaksbuljong i risottoen – du kan jo også se for deg hvor godt det blir sammen med ost. Inspirert av gårsdagens event hos Osteriet så pøste jeg på med både kremost og parmesan, det smakte kjempegodt og derfor måtte det legges ut på bloggen.
Nå som det blir mørkere og kaldere ute er det lite som smaker så godt som en varm risotto med sjømat og ost! 🙂 Jeg håper du vil like denne oppskriften like godt som det jeg gjør!
Risotto med hjerteskjell, kremost og parmesan:
Antall personer: 4
Tid: 40 minutter (pluss eventuell ventetid mtp. skjellene)
Tips: Finner du ikke hjerteskjell så kan du bytte det ut med blåskjell, eller en annen type skjell du liker.
– 1 kg hjerteskjell
– 2 ss olivenolje
– 1 gul løk
– 350 gram risottoris (Arborio eller Carnaroli)
– 1 liter grønnsaksbuljong – erstatt gjerne halvparten med kraft fra hjerteskjellene
– 1 pakke kremost med urter
– 50 gram revet parmesan
– 2 ss smør
– svart pepper
Legg hjerteskjellene i en bolle med iskaldt vann, og la dem kose seg der i en times tid. Hjerteskjell er som regel fulle av sand og det er det greit å få bort. Jo lenger de får være i vannet, dess bedre, men du ser helt selv hvor god tid du har.
Start med å dampe skjellene: ha 5 dl vann i en passende stor kjele og kok dette opp før du har i hjerteskjell. Damp skjellene under lokk i noen få minutter, når de åpner seg er de ferdige. Sett dem til side, og hell av hjerteskjellkraften (men spar noe slik at du kan bruke det i selve risottoen).
Ha 2 ss olivenolje i en tykkbunnet kjele, skru opp varmen på middels styrke og imens kan du finhakke løken. Når kjelen er varm skal du tilsette løken og la dette surre til det er blankt. Videre skal du tilsette risottoris og røre dette godt sammen med løk og olje. Når risen er dekket med olje skal du ha i ca. 3 og 3 dl med buljong/kraft.
Ha først i 3 dl og rør konstant til det er kokt inn, deretter heller du i nye 3 dl som du også rører inn. Fortsett med dette til all kraften er brukt opp, risottoen skal ha kokt i ca. 20-25 minutter når den er ferdig. Underveis skal du også ha i kremosten, rør godt slik at osten smelter.
Sett risottoen til side og bland inn smør, parmesan, nykvernet pepper og hjerteskjell helt til slutt.
Jeg håper det smaker! 🙂
2
Legg igjen en kommentar