Rødvinsgryte med potetmos er noe av det beste jeg vet om, og i dag sørget jeg også for å ha med min favorittost: parmesan. Ja, dere leser riktig. Parmesan er med! Rødvinsgryter passer både til hverdags og fest, det er derfor jeg liker det så godt. Du kan servere denne retten til dine gjester, eller så kan du bare ha hele gryta for deg selv – det er slik en god gryte skal være, mener jeg. Jeg mener mye om mangt, men akkurat dette er verdt å høre på.
Så hvilken rødvin skal man bruke i en gryterett som dette? Svaret er veldig enkelt: du kan bruke den vinen du vil. Jeg pleier ofte å bare finne en rimelig vin på Vinmonopolet, de duger til koking og du får fremdeles den gode essensen av vin. Av og til bruker jeg en rund italiener, men skal jeg være ærlig så merker man ofte ikke forskjell, med mindre man skal ta seg et glass ved siden av da. Da er det faktisk litt viktig å bruke en vin man liker smaken av.
Rødvinsgryte med parmesanpotetmos:
Antall personer: 4
Tid: 3-4
Tips: Følg med på gryten underveis, ser du at det blir for lite væske så tilsetter du bare litt ekstra rødvin.
Kjøtt:
– 3 ss rapsolje
– 600 gram økologisk grytekjøtt av okse
– 2 ss hvetemel
– 1 ts salt og pepper
Rødvinsgryte:
– 2 ss smør
– 2 gule løk
– 3 gulerøtter
– 1 boks hakkede tomater
– 3 dl rødvin
– 3 dl vann, kraft eller grønnsaksbuljong
– 2 ts Worchester-saus (kan sløyfes)
– 2 ts tørket timian
– 2 ts tørket oregano
– ønsket mengde salt og pepper
Potetmos:
– 10-12 poteter
– 1 dl kremfløte
– 2-3 ss meierismør
– 50 gram revet parmesan
– 1/2 ts salt
– 1/2 ts pepper
Stek løk i en gryte sammen med ss rapsolje til det er gyldent, ta løken ut av gryten igjen. Del grytekjøttet i terninger (ca. 3×3 cm). Rør sammen hvetemel, salt og pepper. Ha melblandingen over kjøttet. Brun kjøttet raskt i den varme gryten sammen med resten av rapsoljen og litt smør.
Når kjøttet er brunet skal du ha løken tilbake i gryten, tilsett også gulerøtter, tørkede urter, rødvin, Worchester-saus og vann eller kraft. La gryten putre på laveste varme i 4 timer. Smak til med salt og pepper, og eventuelt med friske urter mot slutten av koketiden.
Når det er 30 minutter igjen av koketiden kan du lage potetmos. Skrell potetene og kok dem i ca. 20 minutter. Hell av vannet før du tilsetter fløte (evt. melk), smør og revet parmesan. Mos potetene til du får den konsistensen du liker, tilsett salt og pepper helt til slutt.
Fordel potetmosen i flere suppeskåler, hell over rødvinsgryten og så er den (endelig) klar til å spises! 🙂
20
Salt når en koker poteter til stappe er vel no no
Ja, det har du rett i! 🙂 Jeg skal endre den delen av oppskriften, det skal egentlig kun tilsettes salt helt på slutten.