Nå er det bare 2 uker og 2 dager igjen til jeg og min søster reiser på påskeferie til England. Vi fikk gavekort på flybilletter hos Norwegian til jul, og bestemte oss derfor for å reise sammen i år. Ingen av oss har vært på påskeferie de siste årene så nå gleder vi oss masse, og planen vår er å besøke venner, reise litt rundt i landet og spise masse GOD mat. Jeg prøver å lære min søster litt om engelsk mat, så derfor falt valget på Shepherd’s Pie til middag i dag. Shepherd’s Pie er en av mine favorittretter når det kommer til engelsk/britisk mat, og påsken er det perfekte tidspunktet å lage denne retten på synes jeg. Dette er en saftig rett som metter, og det er verdt å bruke litt tid på koke sausen slik at den smaker ekstra godt.
Min versjon av Shepherd’s Pie er kanskje ikke helt lik den originale britiske, men med parmesanost og rødvin så blir den sabla god! 🙂
Shepherd’s Pie:
Antall personer: 4 sultne personer
Tid: 2 1/2 timer
Tips: Denne sausen skal koke en god stund, men du kan trygt forkorte koketiden dersom du har dårlig tid.
Kjøttsaus:
– 2 ss olivenolje
– 800 gram lammekjøttdeig (her kan du også bruke vanlig kjøttdeig)
– 1 gul løk
– 2 gulrøtter
– 4 hvitløksfedd
– 2,5 dl rødvin
– 2 bokser hakkede tomater
– 1 ss Worchestersaus
– salt og pepper
– frisk timian
– frisk rosmarin
Potetstappe:
– 1 kg poteter
– 1,5 dl kremfløte
– 50 gram smør
– 1 ss salt
– 70 gram parmesan
Forvarm stekeovnen på 215 grader.
Potetene skal skrelles og kokes i usaltet vann. Når potetene er ferdigkokt så kan du mose dem sammen med kremfløte og smør. Tilsett parmesan og salt helt til slutt. Personlig så foretrekker jeg en potetstappe som smaker ganske salt, men du kan lage potetstappen akkurat slik du liker den.
Skjær (eller rasp) løk, hvitløk og gulrøtter i terninger. Stek grønnsakene i olivenolje til de er myke, så kan du tilsette lammekjøttdeig og steke videre til kjøttet er brunt. Når kjøttet er brunet så har du i rødvin og hakkede tomater. Smak til med Worchestersaus, salt og pepper. La sausen koke på middels varme i ca. 1 1/2 time, ha i de friske urtene mot slutten av koketiden.
Hell sausen over i en ildfast form og dekk den til med potetstappe. Strø revet parmesan over potetstappen, sett den ildfaste formen inn i ovnen og stek den i ca. 20 minutter eller til osten er blitt gylden. På bildet under her ser du hvordan jeg foretrekker at potetmosen skal se ut.
Server denne retten sammen med godt brød og smør, og en god vin selvfølgelig. Det hører med! 🙂
14
Legg igjen en kommentar