På Lille Kolonial i Kristiansand får man tak i gode, dyrevennlige og økologiske råvarer. Det oppdaget jeg i dag da jeg var i byen for å spise is. Lille Kolonial er en liten butikk som er drevet av bønder. Her kjøper du lokalmat som er laget med stolthet og et ønske om å drive bærekraftig. I morgen kommer det et innlegg om denne flotte butikken, jeg skal også prøve å knipse noen bilder slik at dere får se hvordan det ser ut der – men først vil jeg fortelle om de flotte råvarene jeg fant der i dag: jeg fant 2. sorteringsagurker, tomater og kålrot som ikke er sprøytet (agurkene er heller ikke sprøytet forresten, veldig få av deres varer har spor av sprøytemidler), basilikum som er dyrket her i Agder men som stammer fra Middelhavet og en god estragonolje som er laget av kokkene hos restauranten Måltid. I tillegg fikk jeg tak i økologisk grønnkål, en råvare jeg ikke er så kjent med fra før.
En god salat er selve definisjonen på sommermat. Bruker du rene, og friske råvarer fra nærområdet så kan det nesten ikke bli bedre. Min sommersalat inneholder gjerne økologisk kylling fra Holte, basilikum, søte tomater, hjertesalat og agurk. Er du så heldig at du har mulighet til å få tak i grønnsaker som faller utenfor standarden til Bama; kjøp det, spis det og fortell om dette til dine venner. Matindustrien kaster så mye mat, og det er kun vi forbrukere som kan sette ned foten og si at nok er nok. Nå ble det litt politisk prat her, men jeg synes at dette er et viktig tema å ta opp. Dette er uansett en god og enkel salat som passer til både lunsj og middag.
Sommersalat med økologisk kylling og tomater:
Antall personer: 2
Tid: 30 minutter
Tips: Bruk gjerne grønnsaker du har i drivhus, hage eller kjøleskap. Det meste er lov i en god salat 🙂
– 250 gram økologisk kylling
– 1 ss solsikkeolje
– 1 ss smør
– 1 stor hjertesalat
– 3 store tomater
– 1/2 agurk
– 1/2 potte basilikum
– 4 drag pepper
– 2 ts salt
– 2 ss olivenolje (jeg bruker basilikumolje fra Oliviers&Co)
– Dressing av eget valg: jeg rører sammen creme fraiche, hvitløkspulver, stekesjy fra kyllingen og en klype salt.
Stek kylling på middels varme i en stekepanne med solsikkeolje og smør (for at kyllingen skal bli gjennomstekt og saftig så pleier jeg å steke den langsomt på svakere varme). Dersom du har kyllingbryst bør du steke den med skinnsiden først før du snur den etter 15 minutter. Steketiden er avhengig av størrelse og tykkelse, men jeg brukte ca. 30 minutter på å steke et kyllingbryst a la 250 gram. La kyllingen hvile i noen minutter etter steking.
Vask alle grønnsakene og hakk dem i passende biter. Fordel grønnsakene i to boller, og tilsett basilikumblader. Når kyllingbrystet er klart skal du skjære det i biter og ha det over i salaten. Tilsett nykvernet pepper, salt og olivenolje. Dersom du ønsker det kan du også bruke fetaost eller parmesan.
Jeg liker å lage en dressing som består av 2-3 ss creme fraiche, 1-2 ts hvitløkspulver, stekesjy og 1 ts salt. Dette skal kun røres sammen og tilsettes salaten ved servering. Du kan også lage en sitronvinaigrette eller bare spise salaten med olivenolje som dressing.
Håper det smaker! 🙂
0
[…] å ha så lokale matvarer som mulig. Jeg kjøpte med meg noen grønnsaker som endte i en veldig god sommersalat, og vil gjerne vise frem butikken til dere […]