Italienske kjøttboller er vel kanskje mest kjent for å være amerikanske, men hvem bryr seg om sånt når man sitter med verdens beste middag foran seg? Spaghetti, saus og kjøttboller er det lenge siden jeg har spist nå. Det er faktisk nesten litt flaut, for dette er en undervurdert og god rett. Hverdagsmaten blir ikke kjedelig når man lager middager som det her.
For et par år siden så hadde jeg en periode hvor jeg lagde en forskjellige varianter av kjøttboller, som jeg også la ut på bloggen. I denne perioden gikk min bestevenninne bort, den smilende jenta som alltid pleide å spise kjøttboller sammen med meg. Her om dagen så jeg fødselsdatoen hennes på en melkekartong og det satte meg helt ut. Det er rart hvordan helt merkelige ting kan sette en ut. Hvordan lyder, navn og datoer henter frem masse minner. Jeg antar at det er en del av en slags sorgprosess, men det er rart likevel.
Dette innlegget skulle egentlig ikke handle om min venninne, men hun har bursdag snart og jeg husker hvor godt hun likte denne retten. Derfor ville jeg lage denne retten igjen, for gamle tiders skyld og for å skape nye gode matminner. Hundene i huset her ble helt ville da jeg stekte kjøttbollene, lille Lillie gjorde triks før hun så satte seg ned og kikket på meg med et bedende blikk. Jeg lo, og det var fint. Nå tror jeg at jeg skal avslutte innlegget her. Oppskriften er enkel og maten er kjempegod, jeg håper du vil like denne retten like godt som det jeg (og Lillie) gjør. 🙂
Spaghetti med italienske kjøttboller:
Antall personer: 4
Tid: 45 minutter
Tips: Har du ikke alle urtene som står på ingredienslisten så kan de sløyfes, de viktigste ingrediensene er løk, salt, pepper og egg (som bindemiddel). Bruk gjerne andre kryddere om du ønsker det.
Kjøttboller:
– 600 gram kjøttdeig (gjerne fra frittgående okser)
– 1 økologisk egg
– 1 gul løk
– 1 ts tørket oregano
– 1 ts tørket basilikum
– 1 ts tørket timian
– 1 ts tørket persille
– 1-2 ts salt
– 1-2 ts kvernet pepper
Saus:
– 2 bokser hakkede tomater
– 2 dl vann eller grønnsaksbuljong
– 2 ss tørket oregano
– 2 ss finhakket frisk basilikum (kan sløyfes)
– salt og pepper
– 100 gram revet hvitost
– spaghetti til 4 personer
Sett frem en stor arbeidsbolle (eller bakebolle, du bestemmer), riv løken på et rivjern og ha dette i bollen. Tilsett resten av «kjøttbolleingrediensene» og rør alt sammen for hånd. Det kan ta litt tid å få egget ordentlig integrert med de andre ingrediensene, men det vil gå til slutt 😉
Når deigen er fast skal du bruke en våt spiseskje til å forme kjøttbollene. Dypp skjeen i kaldt vann med jevne mellomrom, dette gjør at kjøttbollene lettere slipper taket.
Stek kjøttbollene i ca. 5-10 minutter til de er halvferdige, og etter dette kan du starte på sausen. Når du steker kjøttbollene så prøv å riste på stekepannen for å få de til å snu seg. Du kan selvsagt bruke en sleiv, men min erfaring er at kjøttbollene holder seg runde når man bruker sleiva så lite som mulig.
Når kjøttbollene er ferdigstekt skal du tilsette hakkede tomater, vann/buljong, oregano og basilikum. Kok raskt opp sausen, skru ned varmen igjen og la kjøttbollene småkoke i 20 minutter. Smak til med salt og pepper underveis, eventuelt helt til slutt.
Kok spaghettien etter anvisning på pakken.
Server maten i en fin stekepanne eller serveringsfat. Legg spaghettien i bunn og så heller du sausen med kjøttbollene oppå. Avslutt med å strø over finrevet ost. Når osten er smeltet er retten klar til å serveres.
15
Legg igjen en kommentar